• Alle producten zijn toegevoegd aan uw winkelmandje.

Kaarsen decoreren met Waterslide decals

Het decoreren van kaarsen is altijd al populair geweest, maar door de komst van mogelijkheden tot het indirect bedrukken van kaarsen is die populariteit nog meer gestegen. U kunt nu zonder al te veel problemen van alles vanaf de computer printen en aanbrengen. Denk hierbij aan: een foto van uw (klein)kinderen, tekst, het logo van uw bedrijf of wat u ook maar op de computer heeft of kan vinden. In deze uitleg ga ik u vertellen hoe u dit kan doen met behulp van Waterslide decal papier, ik gebruik hierbij Laser - Sunny waterslide decal papier Clear. Inkjet Sunny waterslide decal papier gaat ook prima en ik zal hiervoor ook de extra stappen behandelen. Ik gebruik de Clear versie omdat in mijn geval de kaars wit is en het witte decal materiaal waarschijnlijk een andere wit tint heeft als de kaars, waardoor niet beprinte delen een storend kleur verschil kunnen geven met de kaars. Dit gaat in deze handleiding niet op omdat de afbeelding recht aan recht toe is, maar als u losstaande teksten of afbeeldingen in andere vormen heeft is dit een belangrijk punt. Hierom raad ik aan om doorzichtig(clear) decal papier te gebruiken op alle witte en licht gekleurde (pastel) kaarsen, en een wit decal papier op gekleurde(zelfs geel) tot en met zwarte kaarsen.

 

Benodigdheden voor deze uitleg:

  • Bakje met water
  • Een kaars
  • De geprinte decal
  • Een schone tissue*
  • Squeegee of wel rakel**
  • Ontvetter en/of een hechtingverhoger (niet op de foto)***
  • Blanke lak / Microscale Liquid decal film****

 

Wat u zoal nodig heeft: bakje water,tissue, squeegee ofwel rakel, een kaars en een decal. 

* Het is belangrijk dat de tissue schoon is, en liefst ook niet eerder gebruikt. Een gebruikte tissue wil nog wel eens heel veel deeltjes loslaten hierom is het het beste als u iedere keer een nieuwe gebruikt. Gebruik tissues zonder geurtje, zalfjes, vetten, oliën en dergelijke toevoegingen.

** Squeegee ofwel een rakel is een handige flexibel plastic of soms rubber gereedschapje om beter het vocht en lucht onder de decal te verwijderen. Met name bij het decoreren van kaarsen is dit gereedschapje bijzonder handig omdat het vocht lastig droogt gezien de kaars van was is. Een squeege of rakel valt aan te raden maar het is optioneel, heeft u het niet dan kunt u nog steeds kaarsen decoreren.

***Onthoud goed dat een kaars een bijzonder oppervlak is waarbij de decal wel plakt maar eigenlijk niet hecht, hierom kan een decal vrij makkelijk los komen bij aanraking. Ontvetter of een hechtingverhogend middel zorgen beide ervoor dat de decal beter hecht op de kaars. Het klink misschien beetje vreemd maar het valt in elk geval aan te raden om de buitenkant van de kaars te ontvetten, hiermee word het oppervlakte iets ruwer en soms wat plakkerig dit zorgt voor een betere hechting. Binnenkort komt er van Sunny een klevende decal olie uit welke speciaal ontwikkelt is voor het gebruik op kaarsen, zodra deze beschikbaar is ga ik deze testen en zal de werking ervan beschrijven in dit artikel.

****Blanke lak of Microscale liquid decal film wordt gebruikt bij inkjet decal na het printen, maar kunnen ook gebruikt worden om de decal beter te laten hechten op de kaars zodat deze minder makkelijk los komt. Motip blanke lak en Microscale liquid decal film heb ik beide getest en kunnen gebruikt worden ook als u de kaars wilt gaan branden zodra deze klaar.

 

Decal op maat geknipt en kaars is ontvet. 

Voorbereiding:

Ontvet de kaars met bijvoorbeeld alcohol of ammoniak, het klinkt misschien vreemd maar de oppervlak word hier iets ruwer van en geeft de decal een betere hechting. Print vervolgens de waterslide decal middels de instellingen op de bijgeleverde handleiding.


Alleen voor gebruikers van inkjet printers:

(heeft u een laser printer dan kunt u dit overslaan)
Wanneer u gebruik maakt van een inkjet printer en Inkjet waterslide decal papier dan dient u deze eerst af te lakken voor u verder kunt gaan. Dit aflakken kunt u doen met Motip blanke lak of met Microscale Liquid decal film, beide zijn getest en kunnen gebruikt worden wanneer u ook de kaars wilt kunnen branden. Wel valt het aan te raden na het lakken de lak 3 tot 7 dagen te laten uitwasemen voor u de kaars gaat branden, anders kan deze gaan stinken bij het branden van de kaars.

 

Het losweken van de waterslide decal

 

Het los weken van de decal:

1)Leg de decal in een bakje met water voor ongeveer 30-60seconde zodat deze los kan weken. Gebruik vooral bij koud weer lauw water, want met te koud water kan het te lang duren voor de decal lost en daarmee lost de lijm teveel op.
2)Het is heel normaal dat de decal opkrult wanneer deze het water raakt, laat dit zijn gang gaan hij rolt van zelf weer open. Mocht dit echter na 30 seconde nog niet het geval zijn help dan de decal voorzichtig door deze een beetje door het water te wiebelen, maar knijp niet in de decal anders zuigt deze zich vast aan de drager.
3)Over het algemeen als de decal uit zichzelf weer recht(er) is geworden is deze ongeveer klaar om te lossen. Probeer voorzichtig of u de decal van de drager kan schuiven. Knijp hierbij nooit te hard in de decal omdat deze zich anders vast zuigt in de drager en lastiger tot niet meer los komt. Zodra de decal van de drager geschoven kan worden schuif deze voorzichtig circa 1 cm van de drager (beste is aan de kortste zijde, gezien we in de breedte om de kaars heen gaan werken (zie de volgende stap).

 

Het aanbrengen van de decal op de kaars

Het aanbrengen van de decal:

Maak de kaars eerst een beetje nat/vochtig met een doekje,kwast of door deze te dompelen, hierdoor kan de decal makkelijker gepositioneerd worden. Breng vervolgens het eerder bloot gelegde deel van de decal aan op de kaars, en positioneer deze zodat deze recht is aangebracht op de locatie waar u de decal wilt. Houd met een hand de kaars vast en leg een duim op het deel van de decal die u heeft aangebracht, trek vervolgens met uw andere hand een deel van de drager los.

Draai in de tussentijd de decal rond om de kaars door de drager die richting uit te trekken. Wees niet te gehaast en trek niet te hard aan de drager hierdoor kan de decal gaan scheuren of breken. Zodra de hele drager is verwijderd controleer of de decal recht zit. Nu kunt u met uw vingers of een propje gemaakt van een tissue voorzichtig het vocht en luchtbellen onder de decal vandaan gaan wrijven, begin bij het begin van de decal en werk zowel naar boven als naar beneden vanuit het midden van de hoogte (tussen lont en kont). Werk eerst met lage druk en zodra u voelt dat de decal al wat vaster zit gaat u steeds iets harder drukken. Herhaal dit tot u geen bellen meer onder de decal heeft en u ook geen vocht meer onder de decal vandaan ziet komen.

Mocht u in het bezit zijn van een rakel(squeegee) dan kunt u deze er nu bij pakken, breng de decal vlak aan op de kaars en werk met de ronding mee naar het einde (overlappende stukje) van de decal. Sleep eerst voorzichtig de rakel achter uw hand aan zodat u er als het waren mee veegt, maak geen zigzag bewegingen dit kan de decal beschadigen, kreuken of doen scheuren. Als u dit enkele keren heeft gedaan en er komt geen tot weinig vocht meer onder de decal vandaan dan kunt u voorzichtig nog een of enkele keren de rakel omdraaien zodat u juist met de rakel "schraapt" over de decal richting het einde (overlappende deel) van de decal.

 

Afwerking:

Het aanbrengen van de decal is klaar, u moet deze alleen nog goed laten drogen. Het valt aan te raden het geheel minimaal 24 tot 48uur te laten drogen op kamertemperatuur in een droge ruimte, het is mij opgevallen dat een decal op een kaars langer nodig heeft om te drogen dan bijvoorbeeld op kunststof of keramiek. Het kan altijd helpen door een object een 5 tot 10 minuten te föhnen maar pas op dat de kaars niet smelt en u niet te dichtbij komt (minder dan 10cm) dan kan de decal verbranden of verkleuren. Ook na het föhnen raad ik aan het geheel toch nog minimaal 24uur te laten drogen. Helaas is het lastig te zien of een decal droog is daarom kunt u het beter te lang dan te kort laten drogen. De enige manier om er achter te komen is door een hoekje los te peuteren, nadeel hiervan is dat wanneer deze eenmaal los is het vaak niet tot nauwelijks weer terug te plakken is.

 

Het aanbrengen van de decal is klaar.

Optioneel:

U kunt nadat de decal volledig gedroogt is de decal en een stukje van de kaars, of alleen de randen van de decal aantippen met een penseel en wat blanke lak. Dit zorgt ervoor dat de decal niet zo snel los kan komen, wanneer u de gehele decal lakt beschermt dit eveneens de print (vooral van belang bij een laser decal) Zelf heb ik dit bij de kaars in het voorbeeld ook gedaan en heb hiervoor gekozen om dit te doen met Microscale Liquid decal film. De reden hiervan is dat het een zeer dun vloeiend lak middel is waarvan nauwelijks zichtbaar is dat er lak is aangebracht maar het dicht wel de randen dusdanig af dat de decal niet los kan komen. Zelfs als u met uw nagel peuterd moet u wel wat moeite doen om de decal los te halen. Laat wel na het aanbrengen van de blanke lak het geheel minimaal 4 tot 7 dagen uitwasemen voor u de kaars brand, anders kan het behoorlijk gaan stinken als de lak heet of warm wordt.

Ook kunt u als afwerking de kaars met de decal dompelen in een laag heldere was, bijvoorbeeld door doorzichtige kaarsen te smelten of door zelf een dompelwas met paraffine te maken.

 

Brandende kaars.

Kan de kaars gebrand worden?

Ja zeker...

Een laser decal zonder verdere afwerking kan zonder problemen worden gebrand, de decal zal in de meeste gevallen verschrompelen en in het kaarsvet terecht komen. Ziet u echter dat de decal blijft zitten terwijl de kaars er voorbij smelt dan kunt u het beste de decal afknippen tot waar de kaars op dat moment gesmolten is.
Wanneer u een inkjet decal gebruikt of een laser decal na het aanbrengen aflakt dan is de mogelijkheid tot branden afhankelijk van deze blanke lak. Ik heb zelf testen gedaan met Motip blanke lak en Microscale liquid decal film welke beide geen problemen geven met branden zolang deze maar voldoende tijd krijgen om uit te wasemen(4-7dagen). Brand u de kaars toch eerder dan bestaat er een kans dat de lak gaat stinken tijdens het branden. Als de kaars stinkt kunt u vervolgens de kaars uitblazen en deze na enkele dagen gewoon nogmaals proberen te branden.